Interior Design of the Year – Remodel

Private Residence
$250,001 – $400,000

The homeowners had just closed on a dated single-family home in Pelican Marsh when they called the designer. With two teenage daughters, they needed a space to be able to use as a vacation getaway. The original floorplan needed to be reworked- awkward/ small rooms and dated interiors called for much needed TLC. Working with the original floorplan, the designers removed walls and rethought the interior & exterior layout, added architectural ceiling & wall details, to create the home’s design aesthetic of Contemporary/Transitional style with influences of midcentury modern. The tonal color palette features pops of blue and accents of chrome. The original Living/ Dining Room layout was closed off to the kitchen. The designers removed the wall that separated the Kitchen, which created a more open main living space and an effortless flow from the front door. What was previously the Living Room is now the chat area featuring four contemporary chairs with polished chrome, enhanced by an illuminated ceiling detail that adds drama to the conversation area. Adjacent to the chat area, is a well-appointed fireplace wall, clad in a white birch ledgestone to add texture and visual interest. The new Living Room (former Dining Room) features a back-lit wall detail that seemingly floats above the Entertainment Console & anchors the room. Finished in a custom, hand-rubbed finish to match the console. Highlighting the space, a large linear LED Chandelier makes a statement. The designers created a tranquil garden, in the Atrium, off the living room. By designing two large laser-cut metal panels, visual interest and whimsey was added to the space. Pops of blue are picked up in the hand-knotted area rug. The original kitchen footprint was redesigned, walls were taken down to create a more open space. The new orientation allows for more cabinet space and a larger island. The newly designed kitchen features a bevel cut glass mosaic-tile backsplash, in shimmery shades of beige and taupe, giving a midcentury aesthetic. High-gloss upper cabinets update the space; and 11.5-foot-long waterfall-edge island shaped of sparkling Pompeii quartz complete the culinary experience, below a floating ceiling. By designing a more open, larger kitchen the designers created the “heart of the home”. The kitchen hallway, a former linen closet, offers well-appointed wine storage, that is temperature regulated. The glass closure allows it to double as a decorative feature, the taupe Grasscloth wallcovering adds a shimmery finish. The Master Bedroom features a stunning headboard wall detail. The stunning crystal light fixture by Robert Abbey creates a sculptural focal point. Entering the spa-like master bath, a back-lit tiled wall anchors an oversized soaking tub. It was quite a challenge to rework this 1990’s dated bathroom. Updating vanities/ cabinets, Flooring and plumbing was essential! It was critical for this courtyard pool home to have the entire outdoor space re-worked. The designers suggested removing all existing landscaping and created an updated greenspace & Zen water-feature that reflected the homes new contemporary aesthetic.

Thank you

SPONSORS